Започвам с уговорката, че ще засегна накратко темата, макар че по своята същност тя е доста задълбочена и детайлна. С оглед на факта, че високотехнологичните инженерни термини и схеми, в повечето случаи остават скрити и ненужни като инфомрация за голяма част от професионалисти и любители, ще отбележа по-важните и видими аспекти от темата.

С навлизането на апаратите (DLSR и техните алтернативи) във кинопроизводството и филмирането на различни проекти, всеки от нас се замисля „Защо се слува това?“, „Какво е бъдещето на традиционните видеокамери (т. нар. Камкордери)?“. Дали все по-новите и с повече възможности DSLR апарати са по-добри от традиционните видеокамери? Какви са техните преимущества и/или ограничения, в сравнение с добре познатите камери?

Предимства

1. Големина на сензора

Най-голямото предимство е качеството на картината. Тя е продиктувата на първо място от големината на сензора (там, където се запечатва образа, лентата от миналото). По принцип традиционните видеокамери са с малък сензор. Тяхната големина най-често е ¼ инч,1/3 инч, ½ инч, 1 инч и други. А големината на DSLR сензора (и неговите алтернативи) е 36/24 мм, което е между 10 и 20 пъти по-голям от този на традиционните видеокамери… между 10 и 20 пъти!!! Размера на сензора в камерите е „нещото“, което улавя картината при процеса по заснемането. Простото правило е колкото по-голям сензор, толкова повече светлина, детайл и като цяло по-високо качество на картината. Освен това, характерно предимство на големия сензор е т.нар. „Depth of field (DOF)или „Дълбочина на рязкост“. Това е може би най-видимото преимущество на DSLR апаратите (и неговите алтернативи) пред традиционните камкордери. Представлява отделяне на основния обект в композицията от фона зад него. Основния обект е на фокус и остър, докато всичко останало (фон и околна среда), което е на различна (по-голяма или по-малка) дистанция от основния обект е силно разфокусиран, или в дефокус. Както може да видите по-долу, при повечето апарати, дефкусът е силно изразен, в сравнение с традиционните камкордери.

 

all3_web

2. Възможност за използване на различни обективи

Заснемането на видеопродукции с апарати позволява да бъдат позлвани различни обективи (точно както при ползването на апаратите за статични пози, за фотография). Благодарение на това, творческите възможности на режисьори и оператори са почти неограничени. Не бива да се пропуска и фактът, че физическото използване на различни обективи, които имат различна оптическа схема, носи и различна визия и стил на картината, различна плътност, цветопредаване, тониране, дълбочина, рязкост и много други характеристики на съответната оптика. Подобни ефекти са почти невъзможни за традиционните видеокамери, които в повечето случаи са с несменяема оптика (обектив). Слаба прилика е постижима с камери от най-висок клас, което разбира се означава и изключително висока цена.

panasonic-lumix-range-cameras-lenses-large

3. Отлично представяне при ниска осветеност

Поради по-голямата големина на сензора на апаратите (DSLR и алтернативни) в сравнение с традиционните камери, повече светлина се допуска до самите сензори, което прави картината моног по-светла и ярка, с много по-малко „цифров шум“ при работа в условия с ниска осветеност – основен проблем за повечето традиционни камери. Тук е мястото да спомена и факта, че с такива апарати снимането на неосветено или слабо осветено място НЕ ИЗИКСВА ползването на on-board осветително тяло, което позволява улавянето на атмосферата на сцената, както и категорично подобрява качествово на картината.

Очаквайте скоро статия на тази тема.

lowlight_outdoor_comparison_NEW

4. Практичен и елегантен дизайн

DSLR камерите на практика са фотоапарати. Това от своя старна позволява да бъдете по-мобилни и да работите в тесни пространства, без това по никакъв начин да пречи на вашата работа и да оскъпява и затруднява проекта. С големите (и телевизионни) камери това в повечето случаи е трудно постижимо, неудобно, и в някои случаи нелепо.

Позлвайки апарат за вашите видеопроекти, снимайки на улицата проект (свтабено тържество, корпоративно събитие и др.) може дори и да не бъдете забелязан, което категорично ще помогне на вас да останете фокусиран върху това, което правите. Така, ако искате натурални и естствени, ежедневни и непреднамерени кадри за вашите проекти – ползването на малък апарат гарантира това!

steady

Ограничения

Има ги! Но те са малко (спред мен). За повечето от тях няма сега да говоря, защото те са пренебрежими в повечето ситуации (както в професионални, така и в любителски).

1. Захват

Като по-припознати такива са „захвата“, който помага камерата да бъде обгърната от оператор. С апаратите определено се снима по-трудно. Традиционна камера (раменна или не) е създадена за носене – на рамо, на ръка идр. Разбира се има много съоръжения, които подпомагат това – различни стедикам адаптери, моноподи, стативи и др. Като цяло, традиционната видеокамера предлага доста по-удобен хват в сравнение с апаратите.

2. Моторизиран/дигитален зум

Като друг недостатък ще посоча факта, че традиционните камери имат механизиран/дигитален зум, т.е. камерата прбилижава с бутон (освен с ръчна интервенция по корпуса на обектива). Въпреки, че все по-малко продукции напоследък ползват този похват (приблизаване и/или отдалечаване посредством „зум-а“ на обектива!), дигиталното приближаване (или отдалечаване) на камерата в сравнение с апарата е значително по-плвно, нежно и равномерно.

3. Времево ограничение

Като трети недостатък ще посоча времевото ограничето за снимане на еднократен клип при апаратите, в сравнение с традиционите камери. Повечето апарати (DSLR и подобни) имат „заводски“ настройки относно времевата продължителността на един клип. Някои от тях са 5 минути, други 30 минути. Разбира се има начини това да бъде „заобиколено“ (но ще навлеза в друга тема), но за някои видеоператори това остава като неудобство.

Заключение

Преимущества

• изключително добро качество на картината
• много по-голям котрол на
Depth of field
възможност за ползване на различни обективи
по-добро качество на картината при ниска осветеност
по-леки
по-мобилни
по-евтини
по-дискретни

Недостатъци

по-слаба ергономия
по-неудобни за снимане
ниско качество на заснетия звук, нужда от външен микрофон или рекордер

Надявам се темата да е била полезна за вас!

* Всички кадри са взети от интернет

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.